Byta snöre persienn – en guide

Man kan lätt förstå att ett persiennsnöre går sönder efter en längre tids användning då det är snöret som håller persiennens hela tyngd. Dagligt användande leder till att lamellerna skaver mot trådfibrerna och att persiennsnöret tillslut blir slitet.

Att byta persiennsnöre kräver noggrannhet och tålamod av den som skall utföra handlingen, men om man ger det lite tid och uppmärksamhet så kan man lyckas. Köp allting du behöver innan och se till att det finns på plats. Du behöver lämplig tråd samt en grov synål, vax eller en tändare för att lättare kunna trä tråden. En skruvmejsel kan också behövas för att få upp fönstret. Innan du börjar skall du se till att du har gott om tid och att du kan arbeta ostört.

Öppna fönstret

Det första du behöver göra är att öppna fönstret så att du kommer åt persiennen. Ibland sitter persiennerna utanpå fönstret men många gånger sitter den mellan två rutor. Använd skruvmejseln om den behövs. Var försiktig när du särar på rutorna. Gamla fönster har ibland klibbat ihop vilket kan göra att färg och träflisor lossnar om man separerar dem oaktsamt..

Ta loss persiennen

Lyft bort persiennen. Många gånger hänger de i krokar. Var beredd på att det kan damma rejält. Persiennlameller som sitter mellan fönster kan ha samlat damm och sot i många år. När du ändå byter snöre kan du ta tillfället i akt och rengöra lamellerna och insidan av fönsterrutorna.

Trä i ett nytt persiennsnöre

För att underlätta att trä snöret genom lamellerna kan du använda en grov nål eller doppa snöret i lite stearinvax. Du kan också bränna snöret så att det inte fransar sig.

Sedan skall det nya snöret träs så att det kommer ömsom åt vänster och ömsom åt höger håll på lamellen. Även om det bara är ett snöre som gått av så kan du med fördel byta båda sidorna då det finns stor risk att den andra sidan snart också kommer ge vika.

När du kommer längs ner gör du en ordentlig knut. Häng upp persiennen och se till att den fungerar som den ska.

"Svetsa" fast ett nytt persiennsnöre

Om man ser att ens snöre håller på att gå av kan man faktiskt förekomma den olyckan genom att svetsa fast ett nytt snöre på det gamla. Det du gör då är att du använder ett gem eller liknande metallföremål för att klämma fast det nya snöret precis ovanför där det gamla snöret håller på att gå av. Sedan eldar du försiktigt med en tändare så att det nya persiennsnöret svetsas fast. Klipp av det gamla snöret och bränn stumpen.

Om du misslyckas med att byta persiennsnöre

Det är inte alltid som allting går att laga. Ibland kan lamellerna blivit sneda och då kan det vara svårt att få rätsida på persiennerna även om man byter snöre. Ta det inte för hårt. Att byta persiennsnöre är en ganska komplicerad sak.

Se det som en möjlighet att köpa nya fina persienner. Idag finns det ett stort urval av persienner. Varför inte välja några i trä eller i bambu? De skänker ofta en viss värme åt ett rum. Ni kan också att välja att byta ut persiennerna mot en annan solskyddslösning som moderna plisségardiner eller mer klassiska lamellgardiner.

Bästa valet när du ska köpa markiser på Lidingö

1 Sep 2022