När ska man olja in altanen?

En vanlig utgångspunkt är att olja in altanen en gång om året. Är man mycket noggrann när man oljar in sin altan kan det fungera att göra det vartannat år. Träet på altanen kommer åldras på olika sätt beroende på hur ofta eller sällan som du oljar in träet. För att träet ska hålla länge är det viktigt att du tar hand om det på ett bra sätt. Olja ger träet ett skyddande lager och stoppar fukt från att tränga in i träet. Träet på en altan som inte oljas så ofta är torrare och riskerar att ge mer flisor och stickor. Olja ofta för en jämn och slät altan.

Förr rekommenderade man alltid de som byggt en ny altan att vänta ett år innan de behandlade träet men idag räcker det med några månader då ny teknik gjort det möjligt att impregnera träet så att det torkar snabbare. Det viktigaste är att träet är torrt och har en fuktighetskvot som är lägre än 16%. Mät fuktighetshalten med en mätare som du köper eller hyr hos din närmaste färghandlare. 

Bästa tiden att olja in altanen

Planera in att olja in altanen sen vår eller tidig höst. Det ska vara mellan 10-20°C utomhus, inte alltför soligt eller regna. Är det för solgass och varmt riskerar oljan att torka innan den trängt in ordentligt i träet. 

Börjar det regna eller om det kommer dagg innan oljan torkat så kommer det med stor sannolikhet att bildas små kratrar på ytan. Vanligtvis tar det cirka sex timmar för oljan att torka så det kan vara bra att ha koll på väderleksrapporten och inte börja för sent på kvällen.

Så gör du för att olja in altanen

Förberedelser

Vi rekommenderar att du tvättar din altan innan du börjar olja in den. Många använder högtryckstvätt till detta. Om du planerar att använda högtryckstvätt ska du ha den lägsta inställningen på trycket samt helst en roterande borste på skaftet. Risken med att använda högtryckstvätt är att man ruggar upp och förstör träets yta. Man kan också använda såpa, vatten och en grov borste för en mer skonsam rengöring. Tänkte du rengöra altanen med terasstvätt så behöver du vara extra noggrann med att täcka känsliga ytor och växter med täckplast. Låt altanen torka när du är klar. Precis som vid målning ska träet inte ha en fukthalt som överstiger 16%. 

När du tvättat altanen kan du slipa ned de ojämnheter som finns med slippapper eller en slipmaskin. Borsta bort slipdammet när du är färdig. Passa på att även skruva ner de skruvar som eventuellt har smugit sig upp träet. 

Se till att du har allt hemma innan du börjar olja. Du behöver:

  • Oömma kläder

  • Täckplast

  • Tygtrasor

  • Hink med vatten

  • En bred pensel eller annat inoljningsverktyg

  • En mindre pensel

  • Olja till altanen

Olja in altanen

Man kan använda flera olika verktyg för att olja in altanen. Det finns specialutrustning för detta av olika slag. Vissa tycker det går enklare att göra inoljningen med roller. En klassisk och väl beprövad metod är att använda en bred pensel. 

Följ tillverkarens  anvisningarna. Dra långa penseldrag med din breda pensel längs med plankorna. Ta en eller två plankor i taget så att det blir jämt. Torka bort överflödig olja med tygtrasor och lägg sedan trasorna i en hink med vatten. Trasorna kan självantända annars. Använd den mindre penseln för att komma åt mellan plankorna och i skarvar. 

Bästa valet när du ska köpa markiser på Lidingö

12 Oct 2022