Motordriven markis eller vevmarkis – fördelar och nackdelar

Markiser med eller utan motor – en jämförelse

Markis med eller utan motor – det är den eviga frågan när det handlar om solskydd. Här svarar vi på den så enkelt och tydligt som möjligt.

Vevmarkis

Först går vi igenom fördelarna med en vanlig vevmarkis. Det största pluset är givetvis priset. En modern motordriven markis är dyrare och om man ändå inte planerar att använda den kan det fungera lika bra med en gammaldags markis. Även om det handlar om en mindre markis kan ofta en vevmarkis vara att föredra då det inte är något större arbete att veva in den. Dessutom är en vevmarkis enklare att underhålla om den skulle gå sönder – om motorn eller fjärrstyrningen krånglar kan servicen kosta en slant, det är inte vem som helst som kan utföra service på en markismotor med vind- och solkontroll.

Motordrivna markiser har många fördelar

Det främsta skälet till att välja en motordriven markis är förstås bekvämligheten. En motordriven markis hanterar du enkelt och smidigt utan att behöva veva eller dra i några linor. Motorn kör alltid ut markisen till precis det läge du önskar och duken är alltid lika sträckt och snygg varje gång den rullas ut. Motorn är monterad inne i röret där den sitter väl skyddad och inte syns. Modern och smidig teknik som förenklar din vardag på altanen eller uteplatsen.

Smidigt med sol- och vindsensor

En sol- och vindsensor gör din motordrivna markis till en automatisk markis som styr sig själv, beroende på om solen skiner eller om det blåser. En sådan automatiserad markis tar bort 80-85 % av solvärmen och kan sänka inomhustemperaturen med många grader, något som är mycket attraktivt under varma sommardagar.

Just denna smidighet och enkelhet, att man inte behöver veva och dra utan istället bara gör ett knapptryck på fjärrkontrollen eller låter automatiken ha sin gång. är den största fördelen med en motordriven markis. Allt tyder på att motordrivna markiser används oftare just på grund av detta. Så enkelt och smidigt är det!

En motormarkis håller länge

Dessutom är det fastslaget att motordrivna markiser i regel håller längre. Eftersom motorn ser till att markisen rullas in och stängs på ett skonsamt sätt kommer markisduken alltid ligga i rätt läge. En annan fördel, framförallt när det handlar om motoriserade fönstermarkiser är att du inte behöver borra hål i fasaden för dragband. En motormarkis är enklare att montera och därmed kommer att kostnaden för montage bli mindre jämfört med en traditionell markis.

De flesta markistyper går att få med motor. Allt från fönster- till vertikalmarkiser till moderna och sofistokierade kassettmarkiser.

Om du redan har en traditionell vevmarkis så går det dessutom ofta att montera dit en motor, men det är inget vi rekommenderar då det både kan bli dyrt och tidsödande.

Bästa valet när du ska köpa markiser på Lidingö

14 Jul 2022