Så lagar du markiser som fastnat

Det är viktigt att ta hand om sina markiser. Här berättar vi om hur man bäst tar hand om sina markiser med fokus på vad man kan göra om de har fastnat.

Om man inte lyckas fälla ner sin markis kan det vara ett flertal saker som har hänt. En orsak kan vara att markisens armar inte har någon fjäderspårning kvar. Då finns det inget som får markisen att falla ut och fjädrarna måste helt enkelt bytas ut. Det kan också handla om att en bussning har gått sönder och hindrar markisen från att rulla ut ordentligt.

Gaffatejp användbart för att få markisen att lossna

Ett annat knep som går att ta till när det inte går att veva ut en markis är att använda gaffatejp. Sätt in en bit av tejpen längst in och längs kanten på den sida som inte går in helt. Veva därefter in markisen och se om det sluter tätt i båda ändarna. Om den inte gör det får du justera längden på gaffatejpen tills glipan upphör.

Viktigt för att en markis ska fungera som den ska är förstås att smörja in den regelbundet. Alla rörliga delar bör smörjas in med CRC 5-56 eller liknande en gång om året. Det är viktigt att skydda markisduken och motorn noggrant när du smörjer markisen. Det är viktigt att inte använda olja för smörjning. Det är viktigt att hantera markiserna på ett korrekt sätt om du vill att garantier och försäkringar ska gälla. Vi rekommenderar markiser med automatik, då minskar risken att de går sönder på grund av vädret.

Viktigt att markisen inte fastnar i utfällt läge

Oavsett vilket reglage du har på din markis så går det att reparera om det går sönder. Det är viktigt att tänka på att markisen riskerar att ta skada om den fastnat i utfällt läge. Vind eller nederbörd kan skada såväl duk som mekanik om markisen är utfälld för länge. Om du inte lyckas laga markisen själv så råder vi dig att kontakta en markisexpert som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Bästa valet när du ska köpa markiser på Lidingö

22 Aug 2022