Vindskydda uteplatsen med en sidomarkis

Att sätta upp en sidomarkis är smart och kan göra din uteplats till en mer behaglig och användbar plats. Att sätta upp en sidomarkis behöver inte vara en permanent åtgärd, idag finns det flera sidomarkiser som går att fälla in eller rulla in till sidan när man känner för att öppna upp.

Skydda er från nordanvinden

Det finns olika typer av vind. Viss typ av vind kan vara välkommet. Svala och svalkande fläktar under varma sommardagar tycker nog de flesta om. Däremot är det ganska irriterande att vara på väg ut på verandan för att dricka kaffe en solig vårdag bara för att tvingas in igen av kalla och ogästvänliga vindar. En enkel sidomarkis kan lösa problemet med en blåsig uteplats. När man slipper störas av den värsta vinden så öppnar det upp för att använda uteplatsen mer. Varma sommardagar kan ni rulla in markisen så att de svalkande vindpustarna kommer åt er.

Undvik nyfikna blickar från grannarna

Bor man i ett tätbebyggt villaområde eller i en radhuslänga så kan det vara svårt att bibehålla känslan av privatliv när man är ute i sin trädgård. Vissa löser detta med hjälp av växtlighet men att odla en häck kräver tålamod och gröna fingrar. Att bygga ett högt staket kan kännas lite väl definitivt. En sidomarkis är en bra kompromiss. Den går att ha uppe under de månaderna då din familj och du vistas mest i trädgården och sedan när vintern kommer kan ni ta ner den om ni känner för det.

Skapa en skuggig oas

Markiser används faktiskt mestadels till att skydda mot sol. Även en sidomarkis kan med fördel användas för att skugga din uteplats. För mycket sol kan leda till att din uteplats blir för varm. Lite välbehövlig skugga kan göra hela skillnaden mellan en behagligt varm och skön plats och ett obehagligt hett och kvalmigt ställe.

Sidomarkiskombinationer

En sidomarkis går att kombinera med andra lösningar för att bygga på eller förändra olika funktioner på din uteplats eller i din trädgård. Låt oss ge dig några användbara förslag

Sidomarkis och terassmarkis

Om du redan har en markis kan du enkelt skapa ett lite mer skyddat rum genom att tillföra en sidomarkis. Det är ett betydligt billigare alternativ till att glasa in er uteplats. Här är ni skonade från diverse väder och har även möjlighet att tillföra och bevara lite extra värme med en terrassvärmare.

Häck eller staket och sidomarkis

Genom att kombinera en häck eller ett staket och en sidomarkis kan ni dela av och skapa rum i trädgården. Det är utmärkt om ni till exempel vill ha ett lugnare område där man kan sola i ena delen och ett område för stoj och lek i andra delen av trädgården. Finns det ett poolområde dit bollar och annat lätt hamnar är detta ett bra sätt att stoppa dem innan de orsakar stora plask.

Träd och sidomarkis

Träd fungerar faktiskt likt terassmarkiser och skyddar mot regn och sol. Om du har ett stort träd i din trädgård kan det vara lämpligt att utgå från det när du planerar din trädgård. En väl vald sidomarkis hjälper till att förstärka trädet som trädgårdens centrum. Här kan du skapa ett halvöppet rum med trädkronan som tak.

Val av markisväv till sidomarkis

När det kommer till själva tyget så skall du välja spinnvävd akryl. Då får du en väv som håller länge och som inte kommer blekas så fort. Vid val av färg och eventuellt mönster blir det betydligt svårare. Många väljer diskreta färger i naturtoner som offwhite, grått och svart när sidomarkisen skall vara nära huset. Skall du placera markisen i trädgården kan den här typen av neutraler faktiskt sticka ut. Då är det bättre med blått, för att matcha himlen, eller grönt, för att smälta in med gräsmattan.

Bästa valet när du ska köpa markiser på Lidingö

25 Sep 2022