När det kommer till att välja markis finns det mycket att tänka på. Markiser idag finns i olika former och med flera olika funktioner som exempelvis automatisk styrning. Vi kommer dock fokusera på valet av färg och mönster.
Välj nyans på dina markiser efter förutsättningar
Det första du bör fundera på är om du vill ha en ljus eller mörk markis. Många tänker att en ljus markis lättare blir solkig och smutsig, det stämmer i vissa fall men inte i alla. Salta vindar kan lämna vita saltränder på mörka markiser och pollen kommer synas som gula prickar på en mörk markis. Du bör därför fundera på vad du har i närheten av huset. Bor du nära en skog är det bättre med en ljus markis ur underhållningssynpunkt. Skall du däremot sätta upp en markis på en fastighet som ligger nära en väg är det bra med en mörkare nyans.
Nyansen kommer också påverka hur mörkt det blir inomhus. Vill du ha det just väldigt mörkt är det lämpligt att välja en mörkare nyans på din markisväv.
Utgå från husets karaktär
När man går runt bland alla vävar är det lätt att förföras av de fina mönster som man ser. Dock bör du välja något som passar huset i första hand. Hus i modern stil passar bäst med en stilren och lite enklare markis i en sober färg som grått, svart, vitt eller beige. Mönster bör undvikas. Skall markisväven vara till äldre hus i trä eller sten som har lite utsmyckningar kan det vara fint med en mer klar färg och ett mönster.
Bor du i ett område där husen följer en viss stil kan du gå runt och titta på vad dina grannar valt för färg och mönster på sina markiser.
Matcha markisen med husets färg
Vare sig du skall välja markistyg till en röd gammal träkåk eller en vitputsad modernistisk villa så behöver du ta hänsyn till färgerna. När man väljer färg mot en annan färg kan man anting välja att komplettera eller bryta av.
En del färger gör sig bättre att bryta av mot. De flesta gröna hus i Sverige har en lite mörkare nyans och är inte klargröna. Rött och grönt är egentligen varandras motsatser men en vinröd markis på ett grönt hus uppfattas ändå som ett bra och ganska naturligt val.
Om du istället tänker dig ett blått hus. Så känns vitt eller kanske en annan mörkare eller ljusare nyans av blått som går ton i ton mer naturligt än exempelvis gult. Dock är en vit- och gulrandig markis mycket snyggt till ett blått hus. Till ett rött hus är det fint med både vitt men även mörkgrön eller blått. Vita hus passar bäst med vita eller grå markiser men om huset ligger vid havet kan det även passa med exempelvis en blå- och vitrandig markis.
Hos de flesta återförsäljare av markiser finns det kataloger eller prover som du kan låna med dig hem så att du kan se vad som passar mot husets färg. Ha emellertid i åtanke att det med markisväv är som med alla annan färg. När det kommer upp på en stor yta så kommer det kännas mer och få en större effekt.
Välj något du tycker om
Det viktigaste är att du väljer något som du tycker om. Markisväv håller åtminstone i 8 år och den kan hålla i upp till 20 år om du tar hand om den på ett bra sätt. Du behöver alltså stå ut med ditt val ganska länge. Blir det för tokigt så kan man faktiskt byta innan man slitit ut väven helt och hållet.
Håll markisväven fin
När du väl fått upp en markisväv som du är nöjd med gäller det att sköta den ordentligt. Att tvätta sin markisväv 2-3 gånger på år gör att risken för att den blir smutsig eller angripen av mögel betydligt mindre. Man kan tvätta sina markiser med en blandning av såpa och ljummet vatten och sedan skölja av med trädgårdsslangen. Undvik starka rengöringsmedel med alkaliska ämnen eller syror och använd inte vatten över 50°C då detta kan skada tyget och impregneringen. Alla vävar bleks över tid med spinnvävd akryl är det materialet som håller färgen bäst och som står emot både sol och regn.
Andra inlägg
- När ska man olja in altanen?
- Vindskydda uteplatsen med en sidomarkis
- Får man installera markis på balkongen i en BRF?
- Persienner i trä och andra material
- Byta snöre persienn – en guide
- Så lagar du markiser som fastnat
- Motordriven markis eller vevmarkis – fördelar och nackdelar
- Skötselråd för markiser