När man äger en bostadsrätt får man göra väldigt mycket på insidan av lägenheten i form av färg och inredning. Vatten, el och bärande bjälkar brukar vara där gränsen går. Utsidan är däremot mycket mer reglerad. Vill man ändra på något gällande fönster, dörrar eller balkong bör man fråga föreningen om godkännande först.
När det kommer till just markis så kan det finnas förbud mot att sätta upp markiser och annat på husets fasad som ligger bortom föreningens kontroll ifall huset är k-märkt. För markiser som inte bär sig själva och har ben räcker det inte med att fråga föreningen utan man måste även ansöka om bygglov hos kommunen. Markiser som har tryck, exempelvis en företagslogga, räknas som skyltar och för dem gäller andra bestämmelser. Många gånger tillåter föreningen markiser men har strikta regler för hur markisen får se ut och monteras. Det är för att man vill att husets yttre ska ha ett enhetligt utseende.
Att få tillstånd för att sätta upp en markis brukar gå bra, men var beredd på att du får förhålla dig till föreningens regler när det kommer till utseende och tillvägagångssätt.
Hur går man tillväga för att fråga om lov?
Du kan lämna en skriftlig förfrågan till styrelsen som de kan avhandla på sitt nästa möte. Det kan vara bra att inkludera firman du tänkt anlita och vilken typ av markis du helst vill montera ovanför din balkong. Kanske har du en granne som satt upp en markis tidigare, i så fall kan du fråga hen efter firmans namn. Den här typen av installationer måste vara fackmannamässigt utförda. Det betyder att de ska följa alla de branschregler som finns i form säkerhet och att de måste ha rätt behörighet för att utföra arbetet.
När det kommer till vilken typ av markis som du får sätta upp kan du ha önskemål, men det är bostadsrättsföreningen som bestämmer hur din markis får se ut. Det kan vara bra att ha en dialog. Var beredd på att du kan behöva kompromissa.
Vad händer om man sätter upp en markis utan att be om lov?
Det mest troliga förloppet att du gör dig ovän med borättsföreningens styrelsen samt att du får ta ner markisen och bekosta att åtgärda den skadan som blivit på fasaden. Handlar det om en markis som du borde ansökt om bygglov för kan du också bli skyldig att betala en straffavgift till kommunen.
Att sätta upp en markis innan man bett om lov och ordentligt kontrollerat vilka regler som gäller är en mycket dålig idé.
Att välja en passande markis
Nu är det som sagt bostadsrättsföreningen som bestämmer om markisen som du vill ha blir godkänd eller inte men det kan vara smart att vara förberedd och kolla upp innan vad du vill ha. Om du kommer med en noggrant utförd skiss är det svårare för styrelsen att säga nej.
Det finns flera olika typer av markiser. De allra vanligaste typerna är:
-
Korgmarkiser - Kupar sig över fönstret och är täckta på båda sidor.
-
Vertikalmarkiser - Löper längs med fönster eller fasader i skenor. Kallas ibland även för screeners.
-
Fönstermarkiser - Sitter ovanför fönster och spänns ut från fasaden med räta armar. Öppna sidor.
-
Sidomarkiser - Sitter på sidan och används vanligtvis som vind- och insynsskydd.
-
Terassmarkiser - Kännetecknas av att de är så pass stora så att de täcker en altan eller terrass. Har många gånger axlar som rätas ut allt eftersom de rullas fram. Ibland behöver de även ben för att bära hela tyngden.
Tänk även igenom hur högt du vill ha den monterad. Monterar du den för lågt kan du få problem med att du slår i huvudet i markisen.
Andra inlägg
- Motordriven markis eller vevmarkis – fördelar och nackdelar
- När ska man olja in altanen?
- Vindskydda uteplatsen med en sidomarkis
- Persienner i trä och andra material
- Byta snöre persienn – en guide
- Så lagar du markiser som fastnat
- Tips och råd för val av färg och mönster på markiser
- Skötselråd för markiser